|
| Autor |
Wiadomość |
Ewka
Obserwator

|
Pomocy! Uszkodzenie twarzoczaszki dziecka podczas porodu |
|
Cześć, jestem nowa i piszę w strasznej rozpaczy.
Moje dziecko urodziło się niedawno i, niestety, ma zdiagnozowane uszkodzenie twarzoczaszki. Lekarze stwierdzili m.in. zniekształcenie czoła i uszkodzenia w obrębie oka. Mimo że od razu po porodzie zaczęliśmy diagnozę i planowanie leczenia, mam straszne przeczucie, że to uszkodzenie powstało wskutek błędów personelu podczas porodu, konkretnie użycia próżnociągu (V-E). Mam wrażenie, że nikt nie chce rozmawiać o tym, czy można było tego uniknąć.
Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Uszkodzenia, które mogły być efektem błędu okołoporodowego (np. porażenie nerwu twarzowego, krwiaki, zniekształcenia po V-E/kleszczach)? Błagam o informację: Gdzie w ogóle można się z tym zwrócić, żeby to zweryfikować? Czy powinnam szukać prawnika specjalizującego się w błędach medycznych? Czy może najpierw Rzecznik Praw Pacjenta lub wojewódzka komisja ds. orzekania o zdarzeniach medycznych? Jestem totalnie zagubiona.
Każda porada prawna, namiar na rzetelnego adwokata albo po prostu słowo wsparcia są dla mnie teraz na wagę złota 😔
Post został pochwalony 0 razy
|
|
| 2025-10-03 |
|
 |
|
|
 |
Luiza
Obserwator

|
|
|
Absolutnie rozumiem Twoją rozpacz i to, że czujesz się zagubiona. To, co przeżywacie, jest nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.
W pierwszej kolejności, dla rzetelnej oceny sytuacji i ustalenia, czy doszło do błędu okołoporodowego, najlepiej będzie skonsultować się z prawnikiem od błędów medycznych (tzw. malpractice). Tacy specjaliści mają doświadczenie w analizie dokumentacji medycznej i wiedzą, jak prowadzić tego typu sprawy.
W kontekście Twojego zapytania, możesz skontaktować się z radcą Tymoteuszem Zychem, w stolicy, który zajmuje się m.in. takimi sprawami i może przeanalizować Twoją historię porodu i dokumentację medyczną dziecka. Trzymaj się ciepło i nie rezygnuj z walki o prawdę, zdrowie i życie maluszka 
Post został pochwalony 0 razy
|
|
| 2025-10-06 |
|
 |
|
|